19 eyalet ve ülkenin başkenti Budapeşte’den oluşan Macaristan, 1999’da çıkarılan yasa ile 7 bölgeye ayrılmıştır. Budapeşte, Avrupa Birliği’nin 9. en kalabalık kenti olmasının yanı sıra ülkenin politik, ticari, endüstriyel ve kültürel merkezidir. Düz ve engebeli bir alan üzerinde yükselen başkent, Tuna Nehri’ni içine alan bir bölgede kuruludur. Yerleşim alanlarının yüksek bölümlerini oluşturan Castle (Kale) ve Gellert dağlarının yamaçlarından kentin düz alanlarına doğru akan Tuna Nehri, Budapeşte’nin merkezinden geçer. Yüksek dağların kenti muhtemel saldırılardan koruyacak bir set görevi görmesi ve Tuna Nehri’nin bereketli suları, Budapeşte’nin burada kurulmuş olmasının başlıca sebeplerindendir.
Tarihi, Roma kenti Aquincum dönemine ( M.S. 89) kadar uzanan Budapeşte; 1873 yılında Buda, Pest ve Obuda’nın birleşmesiyle günümüzdeki haline kavuşmuştur. Budapeşte, termal hamamları ve mağaralarıyla ön plana çıkan bir kenttir. Orta Avrupa’nın Parisi ve Tuna Nehri’nin Kralı olarak da adlandırılan kent, panoramik manzaraları, Tuna Nehri’ndeki şehir turları, doğa harikası parkları, köprüleri, muhteşem adaları, parıltılı mimarisi, termal hamamları, mağaraları, müzeleri ve değerli kültürüyle Avrupa’nın en büyüleyici başkentlerinden biridir. Görülmeye değer manzaralar eşliğinde yapılan deniz turları ziyaretçilere büyük keyif verir.Tuna Nehri’nin ortasında bulunan Margitsziget Adası (Margaret Adası), kentin en güzel bölgesidir.
Kentte yer alan Tuna Nehri bent ve rıhtımları, Castle (Kale) yerleşim alanı ve Adrassy ut, UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer almaktadır. Castle ilçesi; bulundurduğu 3 kilise, 6 müze, büyüleyici yapılar, caddeler ve meydanlar ile kentin en güzel bölgelerinden biridir. Fishermen’s Bastion (Balıkçılar Burcu), kent manzarasının en iyi izlendiği yerdir. Tuna’nın çevresinde yer alan evler, köprüler, Parlamento, Greshem Sarayı ve Bazilika kentin tarihi ve panoramik yapısını ortaya koyan en güzel yerlerdendir. Andrassy ut (Andrassy Caddesi), Budapeşte’nin en ünlü caddesidir. Cadde, bulundurduğu Eklektik Neorönesans sarayı, meydanları ve müzeleriyle en cazip gezi alanlarından biridir.
Budapeşte Kaplıcalar Kenti olarak adlandırılır. Kent, başta termal sular olmak üzere önemli doğal kaynaklara sahiptir. Bu sulardan yararlanarak çok sayıda kaplıca inşa edilmiştir. 16. yüzyıl Türk hamamları ve kente özgü termal kaplıcalar kentin en değerli hazinesini oluşturur. Gellert, Kiraly, Csaszar, Rac, Kukacs, Szechenyi ve Ruda kentteki kaplıcalar arasında yer alır. Gellert Tepesi yamacında bulunan Buda’daki Gellert Hamamları turistlerin en çok uğradığı mekânlar arasındadır. Budapeşte, sayısız müzeye ev sahipliği yapar. Terror Haza (Pest), Ordu Tarih Müzesi (Miltary History Museum), Ludwig Çağdaş Sanatlar Müzesi (Ludwig Museum of Contemprary Art) ve Budapeşte Tarih Müzesi kentin başlıca müzelerindendir.
Budapeşte festivaller kentidir. Her yıl çok sayıda özel organizasyona ev sahipliği yapar. Mart-Nisan aylarında yapılan Budapeşte İlkbahar Festivali ve Ekim ayında gerçekleştirilen Budapeşte Sonbahar Festivali kentin en önemli ve en büyük uluslararası iki kültürel organizasyonudur. Bu festivaller boyunca kentin çeşitli mekânlarında konserler, caz performansları, çağdaş dans ve tiyatro gösterileri, film gösterimleri ve sanat etkinlikleri düzenlenir. Köprü Festivali-Tuna Suyu Karnavalı (Haziran), Halk Sanatları Festivali (Ağustos), Yahudi’lerin düzenlemiş olduğu Yaz Festivali (Ağustos-Eylül), Noel Işıkları Müzik Festivali (farklı tarihlerde düzenlenir) ve Budapeşte Uluslararası İlkbahar Festivali (Mart-Nisan) kentte düzenlenen diğer başlıca festivallerdir.
Franz Liszt Meydanı ve Raday utca; bar, kafe, restoran ve eğlence kulüplerinin yoğun olduğu merkezlerdir.
Kentin sofistike kimliği kendini en çok mutfak kültüründe gösterir. Halaszle (balık çorbası), Almaval toltott facan (elmalı sülün), Sult libamajszelet (tavada kızartılmış kaz ciğeri), Fogasszelet bakonyi modra (bonfile) ve Szarvastokany erdei gombaval (mantarlı geyik eti güveçi) geleneksel et lezzetlerindendir. Geleneksel restoranların çoğu müşterilerine rantott gomba (kızartılmış mantar), Trappista sajt (ekmek parçalarının arasında Trappist peyniri) ve yumurtalı aperatifler sunar. Kentin yöresel tatlıları arasında yer alan Strudel, Gundel pancake, somloi dumpling ve gesztenyepure (dövülmüş kremalı pişmiş kestane) farklı lezzetleriyle dikkat çeker.
Buda, Aşağıkent (Downtown), Kent Parkı (City Park) ve Budafok, kentteki en kaliteli yemek mekânlarının bulunduğu başlıca yerlerdir.
Kentteki alışveriş dünyası; alışveriş merkezleri, büyük mağazalar ve kent pazarları aracılığıyla antikalar, sanat ürünleri, kitaplar, moda ürünler, yiyecek ve içecek, hediyelik ve yöresel eşyalar, sağlık ve güzellik ürünleri ve çok sayıda müzik ürünü sunar.
Budapeşte açık hava pazarlarıyla ünlüdür. Central Market Hall, Rakoczi ter Pazarı, Hold utca Pazarı, Hunyadi ter Pazarı, Klauzal ter Pazarı ve Batthyany ter Pazarı Budapeşte’nin en önemli altı pazar merkezidir. Bu pazarlardan en az birini ve Escari Bit Pazarı’nı mutlaka gezmeniz gerekir.
Pest Caddesi’nde bulunan Falk Miksa utc, antika satan mağazaların bulunduğu en önemli alışveriş yerlerinden biridir. Escari ve Budapeşte bitpazarlarında ikinci el kitap ve antikalar bulabilirsiniz.
Kentten ayrılmadan önce Tokaj şarabı, acı baharatlar (unicum), Herend porseleni ve Frantz Liszt’e ait senfonik şiir albümlerini satın almalısınız.